FSCC 22000 standartı
FSSC 22000 qida məhsullarının idarəetmə sisteminin sertifikatlaşdırılması üçün nəzərdə tutulan beynəlxalq səviyyədə tanınmış standartdır.
FSSC 22000-nin sertifikatlaşdırma sxemi ISO 22000:2005 və ISO/22002-1:2009/PAS 220:2008 satandartlarının tələblərinə əsaslanır.
FSSC 22000 4 hissədən ibarətdir və aşağıdakıları özündə ehtiva edir:
- qida məhsulları istehsal edən təşkilatlara olan tələblər, seritifikatlaşdırma sxemlərinin təsviri;
- sertifikatlaşdırma orqanlarına olan tələblər;
- akkreditləşdirmə orqanlarına olan tələblər;
- tələbləri və sertifikatlaşdırma qaydalarını təsdiq edən Təsisçilər Şurasının reqlamenti.
FSSC 22000-nin sertifikatlaşdırma sxemi aşağıdakı məhsulları istehsal edən müəssisələr üçün nəzərdə tutulub:
- heyvan mənşəli tez xarab olan məhsullar (ət, quş əti, yumurta, süd məhsulları, balıq məhsulları);
- bitki mənşəli tez xarab olan məhsullar (qablaşdırılmış təzə meyvələr və təzə sıxılmış meyvə şirələri, konservləşdirilmiş meyvələr, qablaşdırılmış təzə tərəvəz məhsulları, konservləşdirilmiş tərəvəz məhsulları);
- ətraf mühit temperaturunda uzunmüddətli saxlama üçün nəzərdə tutulan məhsullar (konservləşdirilmiş məhsullar, qənnadı məmulatları, yağ, içməli su, sərinləşdirici içkilər, un, şəkər, duz);
- qida istehsalı üçün nəzərdə tutulan biokimyəvi məmulatlar (qida inqriyentləri - vitaminlər, qida əlavələri);
- qida məhsulları üçün nəzərdə tutulan müxtəlif qablaşdırma növləri (ilkin qablaşdırma, ikinci qablaşdırma və s.);
- heyvanlar üçün nəzərdə tutulan yemlər.
FSSC 22000 standartının tətbiqinin faydaları
- müştərilərin istehsal olunan məhsula olan etibarının artması;
- təşkilatın yeni, o cümlədən xarici bazarlara çıxış imkanları genişlənməsi;
- təşkilatın və məhsulun rəqabət qabiliyyətinin artması;
- qida təhlükəsizliyi ilə bağlı risklərin azalması;
- tədarük zəncirinin idarə edilməsinin təkmilləşdirilməsi.